Scurt Istoric

Istorie Decembrie 10, 2014

Satul Ulmi este aşezat pe malul drept al râului Bahlui şi face parte din comuna Belceşti fiind aşezat în partea de sud-vest a comunei. A fost o  veche aşezare de clăcaşi pe coastele a două dealuri despăţite de o viroagă care poartă denumirea de Valea Mangului fiind atestat prima dată la 5 aprilie 1448 în documentele vremii sub numele de Bereştiani (de la slavonescul БЕРЕСТ-ulm). Se crede că pe aceste locuri ar fi existat o pădure de ulmi de la care ar proveni denumirea localităţii.  

La începutul secolului al XIX-lea localiatea avea Biserică, şcoală şi sediu de primărie şi a fost reşedinţa comunei Belceşti iar după această perioadă o parte a  locuitorilor acestei aşezări s-au mutat în stânga râului Bahlui formând aşezările actuale ale satelor Văleni şi Ciorăni, sate din structura administrativă a comunei Belceşti.

Biserica parohială este situată în partea de nord-est a satului şi a fost constrută între anii 1810-1815 cu hramul „Sf. Mc. Ecaterina”  de soţii (boierii) Gheorghe şi Ecaterina Radu şi a fost sfinţită de Mitropolitul  Veniamin Costache în anul 1815.  A fost împodobită cu cele necesare de preotul Grigorie de la paraclisul Cotnari iar în anul 1826 a fost reparată de d-nul Neculai Catargiu şi a fost rezidită în anul 1893 în timpul preotului Gheorghe Bernardin.

În timpul celui de-al doilea război mondial a fost turn de observaţie şi post de prim ajutor şi fiind deteriorată a fost reparată sumar în 1949.

Perioada postbelică a parohiei a fost marcată de personalitatea preotului Gheoghe Popovici care a şi suferit în închisorile comuniste. În perioada păstoririi sale a rezidit Biserica şi a pictat-o cu ajutorul credincioşilor parohiei intre anii 1968-1972 iar resfinţirea s-a făcut de Presfinţitul Irineu Suceveanul la 12 mai 1972 şi a primit şi hramul „Înălţării Domnului” în cinstea şi pomenirea eroilor satului şi ai poporului român. 

Datorită cutremurului din 1977 şi pentru că patina timpului şi-a pus amprenta asupra stării Bisericii la iniţiativa preotului Ilinca Ionuţ şi a Consiliului parohial şi susţinut de enoriaşii parohiei s-a consolidat Biserica şi s-a pictat din nou între anii 2011-2013. În ziua de 22 septembrie 2013 a fost resfinţită de Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul.

Se ţine ca hram principal Înălţarea Domnului fiind praznic împărătesc dar şi hramul istoric al Sfintei Muceniţe Ecaterina şi ziua de 22 septembrie, în amintirea ultimei resfinţiri, când în calendarului nostru se face pomenirea Sfântului Ierarh Teodosie de la Brazi, a Sfântului Mc. Foca episcop de Sinope şi a Sfântului Mucenic Foca grădinarul ocrotitorul ariilor agricole şi al recoltelor.

Preoţi care au slujit în calitate de parohi din 1815 până în present la această parohie:

Pr. Grigorie de la Paraclisul Cotnari

Pr. Pr. Gheorghe Bernardin

Pr. Ioan Moga

Pr. Vasile Dănielescu

Pr. Gheorghe Popovici

Pr. Dănilă Solovăstru

Pr. Alexandru Pipirig

Pr. Ştefan Misărciu

Pr. Marian Slabu

Pr. Ionuţ Ilinca